Germeni pentru consum – pas cu pas

Nutrienti din germeni

Forta vitala a germenilor este cunoscut de omenire inca din vremuri stravechi. Cunoscand efectele benefice asupra organismului uman erau consumate zilnic. Sa redescoperim si sa recunoastem acest dar al naturii, pentru ca germenii sunt purtatorii unor puteri vitale care in natura este unic.

Germenii contin esenta plantei deja dezvoltata. Contin multe minerale, vitamine, enzime (vezi tabelul). Pot fi usor integrate in nutritie. Putem adauga la salate, sendvisuri, mancare fiarta sau putem extrage sucul lor. Germenii pot fi consumati proaspeti, si cateva zile pot fi tinuti in frigider.

Ne apropiem incet de sfarsitul ierni, afara inca nu ne putem apuca de gradinarit, dar in casa sunt date conditiile, ca sa punem seminte la germinat, urmand cativa pasi simpli.

La o farfurie se folosesc de obicei 1-2 linguri de seminte. In comert se gasesc farfurii speciale in care se pot germina semintele, dar si un simplu borcan mai mare este de ajuns pentru a avea germeni proaspeti zi de zi.

Eu am folosit borcane de 700 ml. Am pus la germinat 8 soiuri de plante diferite, in fiecare borcan fiind cate un soi. Am acoperit borcanele cu tifon prins cu elastic. Dupa ce am spalat bine semintele am lasat la inmuiat daca era cazul, dupa care am eliminat surplusul de apa. Este recomandat ca dupa inmuiere borcanele sa fie acoperite cu o carpa, sau toata procedura sa fie efectuata seara. Inchipuiti-va ca semintele ajung prima data in pamant pana incep sa creasca, deci ajung la lumina soarelui numai dupa un timp petrecut in intuneric. La semintele mai mici este de ajuns ca borcanul sa fie acoperit 4-6 ore, cele mari necesita mai mult timp, chiar si 12 ore. Din cauza asta este bine ca sa punem seara semintele in borcane, noaptea fiind oricum intuneric.

Ca efectul sa fie maxim din a doua zi se clatesc semintele cu apa de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa care se elimina surplusul de apa inclinand borcanul cu capul in jos. Prin tifon se scurge surplusul de apa, altfel se pot destul de repede putrezi. Daca vrem germeni mai curati din a 3-a – a 4-a zi putem umple borcanele cu apa, dam jos tifonul. In asa fel semintele care nu au putut germina, se ridica la suprafata, si pot fi eliminate. Borcanele se aseaza intr-un loc luminos, fara razele directe ale soarelui.

Dupa cateva zile se pot recolta (depinde de fiecare soi in parte – vezi tabelul de germinare). Putem pune saptamanal seminte la germinat, ca sa avem in permanenta germeni proaspeti.

Atentie! Folositi seminte netratate!

Tabel de germinare:

Soi Perioada de inmuiere (ore) Cantitate Lungimea germenilor la recoltare (cm) Timpul de germinare

(zile)

Sugestii
Fasole Adzuki 12 4 linguri 1.3-2.5 3-5 Germineaza usor. Incerati si cu germeni scurti si cu germeni mai lungi.
Fasole Mung 12 4 linguri 1.3-2.5 3-6 Cresteti in intuneric.
Floarea soarelui 8 4 linguri 0-0.5 1-3 Dupa germinare coaja tare se desprinde usor. Amestecati cu germeni de lucerna.
Grau 12 100 g 0.5-1.3 2-3 Incerati si cu germeni scurti si cu germeni mai lungi. Amestecati si cu alti germeni.
Linte 12 4 linguri 0.5-2.0 3-5 Are gust pamantos. Incerati si cu germeni scurti si cu germeni mai lungi.
Lucerna 4-6 2 linguri 2.5-3.8 4-6 Cu 1-2 zile inainte de recoltare puneti la lumina mai puternica pentru a produce clorofila.
Mazare 12 4 linguri 1.3 2-3 Puneti la germinat numai seminte intregi.
Mei 8 4 linguri 0.5 2-3 Puneti la germinat seminte nedecorticate.
Mustar 4-6 3 linguri 2.5 4-5 Este picant, amestecati cu alti germeni.
Naut 12 4 linguri 1.3 2-3 Amestecati cu linte si cu grau.
Orz 12 100 g 1.3-2.5 2-3 Incercati amestecat cu linte si cu grau.
Ovaz 12 100 g 0.5-1.3 2-3 Keressen teljesen kicsírázó fajtát.
Ridichi 4-6 3 linguri 2.5 4-5 Este picant. Amestecati cu alti germeni. Produce clorofila.
Schinduf 8 2 linguri 1.3-2.5 3-5 Este picant, amestecati cu alti germeni.
Susan 4-6 4 linguri 0 1-2 Germenii sunt mici. Lasate prea lungi devin amare.
Trifoi 4-6 2 linguri 2.5-3.8 4-5 Amestecati cu alti germeni. Produce clorofila.
Varza 4-6 2 linguri 2.5 4-5 La maturitate germenii produc clorofila.

 

 

Continutul germenilor:

Soi

Nutrienti Utilizare
Fasole Adzuki Vitamine:A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, Minerale:Fe, P, K, Ca, Mg, Zn, Se, proteine, fibre In tocanite, salate, sandvisuri, pateuri de germeni.
Fasole Mung Vitamine:A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, Minerale:Ca, Mn, K, Fe, Zn, Cu, P, Na , proteine In zeama de legume, in tocanite, salate, sandvisuri, pateuri din germeni.
Floarea soarelui Bogati in uleiuri volatile, in lecitina si aminoacizi. In paine, musli de cereale, deserturi, salate, in supe, pateuri din germeni, iaurt.
Grau Proteine, lipide, carbohidrati, fibre In paine, musli de cereale, batoane musli, deserturi, salate, in supe.
Linte Vitamine:A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E
Minerale:Fe, K, enzime
In paine, tocanite, legume marinate, salate, supe, pateuri din germeni, paste, oua, placinte.
Lucerna Vitaminele A, B, C, E és K, minerale si oligoelemente In zeama de legume, salate, sandvisuri, supe, pateuri din germeni, iaurt
Mazare Proteine, fibre, proteine, minerale, vitamin A si C In tocanite, sosuri, salate, supe, pateuri dein germeni.
Mei Carbohidrati, fibre,vitamina B si E, proteine In paine, tocanitemusli de cereale, salate, supe
Mustar Ulei de mustar, vitamina A si C, minerale In zeama de legume, salate, sandvisuri, supe.
Naut Carbohidrati, fibre, proteine, minerale In paine, tocanite, sosuri, salate, pateu din germeni
Orz Vitamina B si E, proteine, carbohidrati, minerale In paine, musli din cereale, batoane de cereale, salate, supe.
Ovaz Vitamina B si E, proteine, carbohidrati, fibre, minerale In paine, tocanite, musli din cereale, supe, pateu din germeni.
Ridichi Potasiu, vitamina C In salate, sosuri, zeama de legume, mincaruri mexicane, sandvisuri, supe.
Schinduf Bogat in Fe, P si oligoelemente In tocanite, zeama de legume, salate, pateu din germeni.
Susan Bogat in proteine, Ca si alte minerale,vitaminele B si E, lipide, fibre In paine, dulciuri, musli din cereale, salate
Trifoi Vitamina a si C, oligoelemente In paine, salate, sandvisuri, supe, iaurt
Varza Vitamina A si C oligoelemente Salate, sandvisuri, supe.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *