Nutrienti din germeni
Forta vitala a germenilor este cunoscut de omenire inca din vremuri stravechi. Cunoscand efectele benefice asupra organismului uman erau consumate zilnic. Sa redescoperim si sa recunoastem acest dar al naturii, pentru ca germenii sunt purtatorii unor puteri vitale care in natura este unic.
Germenii contin esenta plantei deja dezvoltata. Contin multe minerale, vitamine, enzime (vezi tabelul). Pot fi usor integrate in nutritie. Putem adauga la salate, sendvisuri, mancare fiarta sau putem extrage sucul lor. Germenii pot fi consumati proaspeti, si cateva zile pot fi tinuti in frigider.
Ne apropiem incet de sfarsitul ierni, afara inca nu ne putem apuca de gradinarit, dar in casa sunt date conditiile, ca sa punem seminte la germinat, urmand cativa pasi simpli.
La o farfurie se folosesc de obicei 1-2 linguri de seminte. In comert se gasesc farfurii speciale in care se pot germina semintele, dar si un simplu borcan mai mare este de ajuns pentru a avea germeni proaspeti zi de zi.
Eu am folosit borcane de 700 ml. Am pus la germinat 8 soiuri de plante diferite, in fiecare borcan fiind cate un soi. Am acoperit borcanele cu tifon prins cu elastic. Dupa ce am spalat bine semintele am lasat la inmuiat daca era cazul, dupa care am eliminat surplusul de apa. Este recomandat ca dupa inmuiere borcanele sa fie acoperite cu o carpa, sau toata procedura sa fie efectuata seara. Inchipuiti-va ca semintele ajung prima data in pamant pana incep sa creasca, deci ajung la lumina soarelui numai dupa un timp petrecut in intuneric. La semintele mai mici este de ajuns ca borcanul sa fie acoperit 4-6 ore, cele mari necesita mai mult timp, chiar si 12 ore. Din cauza asta este bine ca sa punem seara semintele in borcane, noaptea fiind oricum intuneric.
Ca efectul sa fie maxim din a doua zi se clatesc semintele cu apa de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa care se elimina surplusul de apa inclinand borcanul cu capul in jos. Prin tifon se scurge surplusul de apa, altfel se pot destul de repede putrezi. Daca vrem germeni mai curati din a 3-a – a 4-a zi putem umple borcanele cu apa, dam jos tifonul. In asa fel semintele care nu au putut germina, se ridica la suprafata, si pot fi eliminate. Borcanele se aseaza intr-un loc luminos, fara razele directe ale soarelui.
Dupa cateva zile se pot recolta (depinde de fiecare soi in parte – vezi tabelul de germinare). Putem pune saptamanal seminte la germinat, ca sa avem in permanenta germeni proaspeti.
Atentie! Pentru consum, folositi doar seminte netratate!
Tabel de germinare:
Soi | Perioada de inmuiere (ore) | Cantitate | Lungimea germenilor la recoltare (cm) | Timpul de germinare
(zile) |
Sugestii |
Fasole Adzuki | 12 | 4 linguri | 1.3-2.5 | 3-5 | Germineaza usor. Incerati si cu germeni scurti si cu germeni mai lungi. |
Fasole Mung | 12 | 4 linguri | 1.3-2.5 | 3-6 | Cresteti in intuneric. |
Floarea soarelui | 8 | 4 linguri | 0-0.5 | 1-3 | Dupa germinare coaja tare se desprinde usor. Amestecati cu germeni de lucerna. |
Grau | 12 | 100 g | 0.5-1.3 | 2-3 | Incerati si cu germeni scurti si cu germeni mai lungi. Amestecati si cu alti germeni. |
Linte | 12 | 4 linguri | 0.5-2.0 | 3-5 | Are gust pamantos. Incerati si cu germeni scurti si cu germeni mai lungi. |
Lucerna | 4-6 | 2 linguri | 2.5-3.8 | 4-6 | Cu 1-2 zile inainte de recoltare puneti la lumina mai puternica pentru a produce clorofila. |
Mazare | 12 | 4 linguri | 1.3 | 2-3 | Puneti la germinat numai seminte intregi. |
Mei | 8 | 4 linguri | 0.5 | 2-3 | Puneti la germinat seminte nedecorticate. |
Mustar | 4-6 | 3 linguri | 2.5 | 4-5 | Este picant, amestecati cu alti germeni. |
Naut | 12 | 4 linguri | 1.3 | 2-3 | Amestecati cu linte si cu grau. |
Orz | 12 | 100 g | 1.3-2.5 | 2-3 | Incercati amestecat cu linte si cu grau. |
Ovaz | 12 | 100 g | 0.5-1.3 | 2-3 | … |
Ridichi | 4-6 | 3 linguri | 2.5 | 4-5 | Este picant. Amestecati cu alti germeni. Produce clorofila. |
Schinduf | 8 | 2 linguri | 1.3-2.5 | 3-5 | Este picant, amestecati cu alti germeni. |
Susan | 4-6 | 4 linguri | 0 | 1-2 | Germenii sunt mici. Lasate prea lungi devin amare. |
Trifoi | 4-6 | 2 linguri | 2.5-3.8 | 4-5 | Amestecati cu alti germeni. Produce clorofila. |
Varza | 4-6 | 2 linguri | 2.5 | 4-5 | La maturitate germenii produc clorofila. |
Continutul germenilor:
Soi |
Nutrienti | Utilizare |
Fasole Adzuki | Vitamine:A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, Minerale:Fe, P, K, Ca, Mg, Zn, Se, proteine, fibre | In tocanite, salate, sandvisuri, pateuri de germeni. |
Fasole Mung | Vitamine:A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, Minerale:Ca, Mn, K, Fe, Zn, Cu, P, Na , proteine | In zeama de legume, in tocanite, salate, sandvisuri, pateuri din germeni. |
Floarea soarelui | Bogati in uleiuri volatile, in lecitina si aminoacizi. | In paine, musli de cereale, deserturi, salate, in supe, pateuri din germeni, iaurt. |
Grau | Proteine, lipide, carbohidrati, fibre | In paine, musli de cereale, batoane musli, deserturi, salate, in supe. |
Linte | Vitamine:A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E Minerale:Fe, K, enzime |
In paine, tocanite, legume marinate, salate, supe, pateuri din germeni, paste, oua, placinte. |
Lucerna | Vitaminele A, B, C, E és K, minerale si oligoelemente | In zeama de legume, salate, sandvisuri, supe, pateuri din germeni, iaurt |
Mazare | Proteine, fibre, proteine, minerale, vitamin A si C | In tocanite, sosuri, salate, supe, pateuri dein germeni. |
Mei | Carbohidrati, fibre,vitamina B si E, proteine | In paine, tocanitemusli de cereale, salate, supe |
Mustar | Ulei de mustar, vitamina A si C, minerale | In zeama de legume, salate, sandvisuri, supe. |
Naut | Carbohidrati, fibre, proteine, minerale | In paine, tocanite, sosuri, salate, pateu din germeni |
Orz | Vitamina B si E, proteine, carbohidrati, minerale | In paine, musli din cereale, batoane de cereale, salate, supe. |
Ovaz | Vitamina B si E, proteine, carbohidrati, fibre, minerale | In paine, tocanite, musli din cereale, supe, pateu din germeni. |
Ridichi | Potasiu, vitamina C | In salate, sosuri, zeama de legume, mincaruri mexicane, sandvisuri, supe. |
Schinduf | Bogat in Fe, P si oligoelemente | In tocanite, zeama de legume, salate, pateu din germeni. |
Susan | Bogat in proteine, Ca si alte minerale,vitaminele B si E, lipide, fibre | In paine, dulciuri, musli din cereale, salate |
Trifoi | Vitamina a si C, oligoelemente | In paine, salate, sandvisuri, supe, iaurt |
Varza | Vitamina A si C oligoelemente | Salate, sandvisuri, supe. |
Multumesc